Váltás a grafikus oldalra

Hírek városunkról

2017. június 21.
Gazdag kultúrájúnak ismerte meg Békéscsabát a finn nagykövet
Forrás: beol.hu; fotók: Szarvas Péter Facebook oldala
Finnország nagykövete, Petri Tuomi-Nikula bemutatkozó, udvariassági látogatást tett kedden Békéscsabán. Az idei év jeles alkalom a finnek életében, hiszen most száz éve, hogy független az országuk. Július közepén a város vezetéséből delegáció utazik ki, hogy megünnepeljék az alkalmat. Békéscsabának van korábbi kötődése is Finnországhoz, hiszen Mikkeli a testvérvárosunk.

Szarvas Péter polgármester bemutatta városunk jelenét-jövőjét a nagykövetnek. – Minden esetben szívesen veszünk olyan segítséget a gazdasági-diplomáciai keretek között, melyek által Békéscsabát pozitív befektetési helyszínként tüntetik fel, ajánlják és felhívják rá az érdeklődők figyelmét – fejtette ki Szarvas Péter. A Mikkelivel való kapcsolat onnan ered, hogy Királyvári Károly focista karrierje vége fele keresett külföldi futballozási lehetőséget, amit Mikkeliben talált meg. Megszerették a finn házigazdák. Addig ápolta a két város közötti kapcsolatot, míg létrejött a testvérvárosi is. Jelenleg Békéscsabán a Mikkeli téren lakik.

Petri Tuomi-Nikula elmondta, hogy most jött rá milyen gazdag kultúrájú a szép Békéscsaba. Most tudta meg, hogy itt van Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma. Az évforduló kapcsán kifejtette, hogy elsősorban Finnországban ünneplik, de van néhány kiválasztott ország, ahol szintén lesznek ünnepi programok, az egyik Magyarország. Debrecenben tudományos konferencia lesz, a finn-magyar szociális, gazdasági, politikai kapcsolatokról. Budapesten a Zeneakadémián decemberben ünnepi koncert lesz, ahova mindkét ország parlamenti elnöke hivatalos.

A harmadik esemény mindenkinek szól; a Magyar Szabadidős Sportszövetséggel közösen indítottak egy kezdeményezést, melynek címe 100 km Finnországért. Akik csatlakoznak, azok gyalogolhatnak, biciklizhetnek, futhatnak száz kilométert a független Finnország tiszteletére. Facebook-on lehet csatlakozni, ugyanakkor egy applikáció is tartozik hozzá, amin jelölni lehet a megtett métereket. Úgy indították el ezt az eseményt, hogy a nagykövetség udvaráról egy nordic walking séta keretében felmentek a Gellért hegyre. Szarvas Pétert arra invitálta a nagykövet, hogy legyen példamutató ebben.

Petri Tuomi-Nikula kifejtette, hogy szerinte nem elavult a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, és a közösségi média ellenére semmi sem helyettesítheti a személyes találkozást. A kapcsolat által lehetőségük volt a mikkelieknek magyarokkal találkozni, és megismerni hazánkat. A nagykövet a közelgő Szent Iván éjjelét hazájában ünnepli meg, amikor megkóstolja családjával a csabai kolbászt. Ha találkozik olyan vállalkozóval Mikkeli környékén, aki befektetne Magyarországon, akkor először Békéscsaba fog eszébe jutni.

„Fontos a rokonságba vetett hit”
A nagykövet elmesélte, hogy milyen hatásai vannak a rokonságba vetett hitnek. – 1800-as években vetődött fel először az ország önállóságának gondolata, mely a kultúrára és a nyelvre épült. Az ötletadók számára nagyon fontos volt, hogy Közép-Európában van még egy hely, ahol ezek hasonlóak voltak a miénkhez. A nyelvek rokonsága létező, habár nem túl közeli. Viszont nem ennek a foka a fontos, hanem az ebbe vetett hit, ami nagyon inspiráló volt az elmúlt kétszáz év során. Mindig elcsodálkozom ezen, hogy mennyi mindenre kihatott. Például, amikor a magyar súlylökő hölgy érmet nyert a riói olimpián, akkor a finn riporter úgy közvetített, hogy „érmet szerzett a rokon lány”.

<
+ + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.