Váltás a grafikus oldalra

Hírek városunkról

2017. június 30.
Tisztelgés a kórházalapító előtt
Felavatták Dr. Réthy Pál síremlékét

Méltó sírhelyet és síremléket kapott Dr. Réthy Pál orvos. A békéscsabai kórház alapítója emléke előtt 2017. június 30-án délelőtt adóztak a Berényi úton található Felsővégi evangélikus temetőben.

„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit” – idézte Széchenyi Istvánt Szarvas Péter polgármester. A városvezető emlékeztetett arra, hogy a helyi kórház és az önkormányzat két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a már lezárt Bajza utcai, ún. Bogárházi temetőben nyugvó intézményalapítónak méltó sírhelyet keressenek. A kezdeményezéshez támogatóként csatlakozott a helyi Evangélikus Egyházközség is. A sírhely környezetének rendbetételét a Lokálpatrióták Csabai Egyesülete vállalta. Szarvas Péter rámutatott, hogy egy adott közösség fontos szellemi tájékozódási pontjául szolgálnak neves alakjainak síremlékei.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója felvázolta Dr. Réthy Pál szakmai életútját. Az ünnepség résztvevői megtudták, hogy Réthy nagy szerepet játszott például a megyében uralkodó himlőjárvány megfékezésében, legmaradandóbb tette pedig a csabai kórház 1847-es alapítása volt. Az intézmény főbejáratánál Mladonyiczki Béla szobrászművész alkotása emlékeztet Dr. Réthy Pál munkásságára.

Az új síremléket Kutyej Pál evangélikus lelkész áldotta meg. A délelőtti ünnepséget, amelyen a Réthy család több tagja is részt vett, Liszi Melinda színművész verssel, Kis Anna és Szabó Lilla pedig Telemann muzsikájával tette emlékezetesebbé.

<
+ + + + + + + + + + + + + + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.