HuDeEn
Ön a 3596944 látogatónk

Rólunk írták

2016. május 10.
Modern Városok Program - Reptérfejlesztés Békéscsabán
A Modern Városok Program leglátványosabb fejlesztési iránya a közlekedés javítása. A közút mellett a légi forgalom erősítésében is látnak kiaknázatlan lehetőségeket a szakemberek. Így hamarosan a békéscsabai repülőtér is nagyobb szerephez juthat a térség gazdasági életében.

Forrás: behir.hu

Ma még magasan elrepülnek Békéscsaba felett az utasszállító gépek, ám a jövőben akár itt is landolhatnak közepes kategóriájú légi járművek, ha a Modern Városok Programban a repülőtér fejlesztésére jutó 4,1 milliárd forintból legalább 1800 méter hosszúra növelik a jelenleg 1300 méteres kifutópályát.

A kormányzati támogatásokat ismertető sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a beruházás két ütemben valósul majd meg. Az első ütemben a kifutópálya meghosszabbítása mellett a legszükségesebb műszaki beruházások elvégzését, a második ütemben pedig további fejlesztéseket végeznek a kiszolgáló-egységekben.

Szükség is lesz erre számos területen, hiszen nem a betoncsík az egyetlen dolog, ami ráfordítást igényel. Az üzemeltető Békés Airport Kft. ügyvezetője elmondta, jelenleg csak jó látási viszonyok esetén használható a repülőtér, ami megnehezíti a gazdaságos működtetést. A reptér üzemidejének bővítése úgy valósítható meg, ha bonyolultabb időjárási körülmény között is lehetővé válik a biztonságos fel- és leszállás.

– Ehhez szükséges lenne a műszeres megközelítést segítő ILS-rendszer telepítése, a repülőgépek kiszolgálásához jégtelenítő berendezés, illetve az üzemanyag-kiszolgáláshoz üzemanyagtartály-autónak a beszerzése – sorolta Antalfai Gábor, a reptér ügyvezetője.

A repülőtér működtetését jelenleg évente 18 millió forinttal támogatja a város.

Szarvas Péter polgármester úgy fogalmazott: látszik, hogy fejlődik a cég, ám az önkormányzat pénzügyi segítségére továbbra is szükség van. Megemlítette, hogy a Békés Airport Kft. rendezi meg május 28-án és 29-én a Kvasz András Repülőnapot, amelyhez Békéscsaba önkormányzata további ötmillió forintos támogatást adott.

A polgármester szerint a repülőtér fejlesztése nem csak Békéscsaba, hanem az egész térség számára jelent majd előnyt, ez pedig hozzájárulhat a régió gazdasági teljesítményének növeléséhez is.

<
+ + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás