HuDeEn
Ön a 3599005 látogatónk

Rólunk írták

2016. május 17.
Új gasztronómiai fesztivál színesíti Békéscsaba programkínálatát
Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16. és 18. között Békéscsabán.

Forrás: ma.hu

Az új rendezvény a békési megyeszékhely programkínálatát színesíti, a szervezők reményei szerint a közeljövőben felnőhet a Kolbász-, valamint a Sör- és Csülökfesztivál mellé.

Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája az MTI-nek elmondta: nagyon sokan főznek jó házipálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. Egy barátjával tavaly nyáron kezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne ezen változtatni.

"A gordiuszi csomót úgy tudtuk átvágni, hogy kiderítettük, ha a házipálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látjuk el, akkor ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak" - mondta.

A fesztivál szervezői ezért várják a házipálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel ellátott címkével látják el, így azokat a fesztiválra kilátogatók megkóstolhatják és ha akarják, meg is vásárolhatják.

Fülöp Zoltán az MTI-nek elmondta: alig kezdték el népszerűsíteni a rendezvényt, máris több pálinkakészítő megkereste, hogy szeretné benevezni a termékét.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíró, a Csabai Pálinka Klub elnöke a fesztivál legfontosabb céljának a házipálinkák minőségének a javítását, valamint a fogyasztói szokások befolyásolását nevezte. Tavaly 20 millió liter házipálinkát főztek, a bér- vagy magánfőzött pálinkák hetven százaléka azonban hibás - magyarázta. A pálinkafőzés gyakorlatának kifehérítését és a minőség javítását tartja a fesztivál legfontosabb hozadékának Szántó Zsolt, a békéscsabai polgármesteri hivatal kabinetfőnöke és Herczeg Tamás önkormányzati képviselő is.

Fülöp Zoltán elmondta: a pálinkakóstolás mellett pörköltfőzést is szerveznek, mindhárom nap tematikus lesz. Az elsőn sertés, a másodikon marha, a harmadikon csirkepörköltöt készíthetnek a jelentkező csapatok, baráti társaságok.

Emellett a szervezők kísérő rendezvényként gyümölcskertészeti kiállítást és vásárt, valamint a gyümölcstermesztés és a házipálinka-főzés témájában szakmai konferenciát is szerveznek. A három nap kínálatát koncertek és kulturális események is tarkítják majd, a fellépők körét a szervezők a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

A fesztiválról a www.hazipalinkakostolo.hu oldalon lehet olvasni.

Magyarországon az Európai Bíróság döntése után, amely megszüntette a magánszemélyek esetén a pálinkafőzés adómentességét, bevezették a párlatadójegy-rendszert és kötelezővé tették a desztillálóberendezések regisztrációját. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint azóta több mint 13 ezer párlatadójegyet adtak ki és 15 ezer715 berendezést regisztráltak. A tiszta gyümölcs- és törkölypárlinkák 2004 óta élveznek uniós eredetvédettséget. Az 55 tételből álló hungarikum-gyűjtemény első helyén a pálinka, második helyén a törkölypálinka áll.

Add a Facebook-hoz

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás