HuDeEn
Ön a 4113621 látogatónk

Gazdasági hírek

2010. november 19.
„Made in Békéscsaba” – ötéves együttműködés
A Kner Packaging Kft. képviselői sajtótájékoztatón számoltak be nemrégiben a Marzek Etiketten GmbH és a Kner Packaging Kft. ötéves együttműködéséről a Mokos teremben

A találkozón dr. Johannes Michael Wareka, a tulajdonos Marzek Etiketten GmbH főrészvényese és Kása István Zoltán, a Kner Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere vett részt.

A magyarországi csomagolóanyag-ipar meghatározó nemzetközi szereplője, a békéscsabai Kner Nyomda öt éve csatlakozott az ausztriai székhelyű Marzek-csoporthoz. Az ezredfordulót követően komoly problémákkal küzdő vállalat életében fordulatot hozott az új tulajdonos. A dolgozók szakmai tudása, elkötelezettsége megfelelő alapot jelentett a nagyarányú fejlesztésekhez: 2005-ben 120 elkötelezett dolgozóval és meglehetősen elavult gépparkkal került az új tulajdonoshoz a Kner, és 2005 októberében dr. Johannes Michael Wareka, a Marzek Etiketten GmbH többségi tulajdonosa, valamint Kása István Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója közös szándéknyilatkozatot tettek egy kétmilliárd forintot is meghaladó fejlesztési projekt beindításáról. Elsőként a nyomókapacitás és a dobozgyártó gépsorok fejlesztésére volt szükség, ezzel párhuzamosan a címkegyártást is megerősítették. A végrehajtott fejlesztések értéke jelenleg meghaladja az 1,7 milliárd forintot, a jövő év első felében pedig további 800 millió forint értékű gépet állítanak be a termelésbe. A helyi Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolával együttműködve biztosítanak oktatókat az egyes szakmai kurzusokhoz. A Marzek Kner Packaging Kft. 2005 óta 64 munkavállalóval növelte létszámát, s 2007-ben és 2009-ben jelentős összegű támogatásokat is nyert technológiai fejlesztésekre az Európai Uniótól. Az első projekt célja a cég általános technológiai fejlesztésének elősegítése volt, ezt a beruházást 176 millió forintnyi támogatással valósították meg. A 2009-ben elnyert és a megvalósítás fázisában lévő beruházási csomagban a több mint 300 millió forint támogatás célzottan a gyógyszeripari vállalatok biztonságosabb kiszolgálását hivatott segíteni. A két projekt együttes összköltsége meghaladja a másfél milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan új piaci lehetőségek kutatása kezdődött: a 2000 és 2005 között mesterségesen elsorvasztott dobozgyártás korábbi megrendelői is visszatértek – 2010-re elérte a cég, hogy a csomagolóanyag-árbevétel jelentős részét a doboztermékek ára teszi ki. A megrendelések legnagyobb része egyébként a gyógyszeriparból származik (30 százalék), utána következik az élelmiszer- és az édesipar – a dohányiparral párhuzamosan. Új irányt jelent a tekercses címkék gyártása, főképpen a boripar számára. Az export aránya közel 20 százalék, főleg a román, osztrák és cseh piacokra szállítanak. A jövőben ez a vállalat lesz a Marzek-csoport íves termékeinek technológiai centruma, ezért 2011-től a cég nevét Marzek Kner Packaging Kft.-re változtatják, ezzel is erősítve a régiós piacok felé történő nyitás lehetőségét. A cég az elmúlt évek során komoly technológiai fejlesztésekben vett részt. Új elem a „mikroírás” is, ami a terméken elrejtve a hamisítás elleni védelmet szolgálja. Az Állami Nyomdával együttműködésben speciális fóliaablakokat fejlesztettek ki, így láthatóvá téve az egyébként rejtett nyomatelemeket.

A Tevan-család által Békéscsabán meghonosított nyomdaipar 1928 óta gyárt csomagolóanyagokat a gyógyszeriparnak, ez jelenleg a Kner megrendeléseinek 30 százalékát adja. Az iparág kiszolgálásához elengedhetetlen a Braille-pontok felvitelének technológiai megvalósítása, s a januárban érkező gép ennek is eleget tesz majd.

A Csabai Mérleg kérdésére, mely a Békéscsabáról korábban elvitt kartonnyomtatásra vonatkozott, Wareka úr válaszában kifejtette: 2000-ben valóban elkerült Békéscsabáról a kartonnyomtatás, ám 2004 óta újra ez a Kner legdinamikusabb ágazata. A „Made in Békéscsaba” logót szeretnék a marketing szolgálatába állítani.

<
+ + + + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás