HuDeEn
Ön a 4112999 látogatónk

Kulturális hírek

2017. június 27.
Megemlékezés Árpád-házi Szent László király születésnapján
2017. június 27-én, az erzsébethelyi Jézus Szíve Templomnál álló Szent László szobornál tartott megemlékezést Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szent László Utcai Általános Iskola.

A koszorúzással egybekötött megemlékezés a Szent László Év kapcsán tervezett programok között szerepelt. Korábban a Munkácsy Mihály Múzeum nagy sikerrel, méltó módon bonyolította le az „Aki vizet fakasztott a sziklából − Szent László király emlékezete” című időszaki tárlatot, 2017. április 13.- május 21. között.

A nagy király születésnapján szervezett kezdeményezés ötletgazdája, Galló Katalin, a Szent László Utcai Általános Iskola igazgatója megemlékezésében Szent Lászlóról, mint a magyar lovagkor mintaképéről beszélt. Ismertette a hallgatósággal, hogy a szentté avatott I. László király kezdeményezte az egyházi, gazdasági és politikai társadalmi rend helyreállítását. A királyt az ország erős hatalmú, harcos nomád férfieszményeként és benne új keresztényeknek atyjaként ismerte el, s tetteinek következményeként már életében népmondák és legendák vitézi kultuszát is hordozhatta.

Varga Tamás közművelődési csoportvezető a Szent László Emlékév céljait mutatta be a megemlékezők számára. Elhangzott, hogy Szent László uralkodása alatt tudta megerősíteni Magyarország pozícióját és szerepét a térségben, hiszen a közép-európai nemzetek által tisztelt uralkodó volt.

A szabadtéri emléknap előkészítése a Szent László Utcai Általános Iskola által szervezett programsorozatnak, amelynek központi rendezvénye egy látványos, vidám Lovagi Torna lesz.

2017. szeptember 15-én az iskolák közötti versengés, játéknap különlegessége, hogy a versenyzők korhű öltözetekben, címerrel jelennek majd meg a rendező iskolában, a verseny helyszínén. A különleges eseményen a kis lovagok – felkészülve Szent László törvényeiből, a nevéhez kötődő legendákból és azokból készített illusztrációkkal – együttműködésben mérhetik össze ügyességüket, erejüket, és tudásukat.

 

<
+ +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás