HuDeEn
Ön a 4111116 látogatónk

Kulturális hírek

2017. szeptember 25.
Beszámoló az Arany János Kerékpáros Emléktúráról
2017. szeptember 16-án, szombaton kora reggel rajtolt el a békéscsabai Városháza elől a 120 főből álló kerékpáros alakulatunk, hogy elmenjünk az Arany János-emlékév jegyében szervezett Arany János Kerékpáros Emléktúra célpontjára: arra a helyre, ahol Arany János emléke most is él, Nagyszalontára.

2017. szeptember 16-án, szombaton kora reggel rajtolt el a békéscsabai Városháza elől a 120 főből álló kerékpáros alakulatunk, hogy elmenjünk az Arany János-emlékév jegyében szervezett Arany János Kerékpáros Emléktúra célpontjára: arra a helyre, ahol Arany János emléke most is él, Nagyszalontára.

Ahhoz, hogy a treckinges társaság meginduljon, néhány útravalót kapott. Elsőként az energiát biztosító úti csomagját, s hogy ne maradjon étlen a szellem, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere buzdított a nagy út megtétele előtt azzal, hogy nagyszerű pillanatokat, élményeket kívánt nekünk. Ezt megelőzően hangzott – „Nyúgalom csak mély alélta, Mindig új az ősi példa, Ami rég volt, most is áll.” – Arany János Kies ősz című költeményének egyik sora, ami visszacseng a fülünkben. A hangélményt Bartus Gyula, a Békéscsabai Jókai Színház Jászai Mari-díjas színművész adta, aki később Nagyszalonta Arany-portáján az „Itthon” című versből is szavalt.

Így első impulzusainkat elraktározva indultunk reggeli derengésben Fényes felől Gyula városának. Tekergő utcák között jutottunk el a Városi Tornacsarnokig, hogy ott csatlakozzanak hozzánk a gyulai kerékpáros társaink. Ahogyan továbbhaladtunk Sarkadnak a Fehér és Fekete Körös hídjain át a szemfülesek – oda és vissza úton is – egy-egy pillanatban meglett szarvasokat is láttak. A méhkeréki határállomásnál már a csapat teljes létszámban kelt át Románia felé. Nagyszalontára érkezve kitűnő ebéddel fogadtak bennünket a Rob Roy Music Pub vendéglő vezetői.

Ezt követően látogattunk el az Arany Portára és a Csonka Toronyba, amelyek Arany János gyermek-szívvel, ifjú lendülettel élt világának emlékeit őrzik. Az emlékháznál Szarvas Péter Török Lászlóval, Nagyszalonta polgármesterével és Kiss Tibor, Nagy Ferenc alpolgármesterekkel együtt koszorúzott. Ezek mellett itt nyújtotta át a polgármester úr az Arany-kincsesládát, melyben a csapattagok gyermekrajz anyaga, az általuk választott versgyűjtemény és a kerékpárosok szignójával dedikált Arany-póló kapott méltó helyet.

Az ősz hangulatát igazán megidézte „A tölgyek alatt” című költemény, amely a szoborparkba érve a 25. éve álló Arany János szobránál ugyancsak Bartus Gyula előadásában hangzott el. A versben leírt hűsebb fuvallat zörgésében került sor a polgármesteri koszorúzásra, és a túrázó csapat Nagyszalontát megjárt örömét rögzítő fotózására.

Igaz, ha az eperfa mesélni is tudna, még több Arany-titokra fényderült volna… mégis szinte láttuk magunk előtt Arany Jánost, ahogyan forgatja tollát. S a tervezett időt tartva, az úton megszerzett kerékpáros és történelmi felfedezéseinket, egy-egy átkerekező példamutató életútját is elraktározva érkezhettünk meg Békéscsabára. Itt, a Szent István téren köszöntünk el a lelkesedésében nem lankadt kerékpározóktól.

Köszönjük Békéscsaba Önkormányzatának, a Fenntartható Térség Alapítvány, a Csabai Bihargók Arany János munkásságát felelevenítő, a Nagyszalonta és Békéscsaba útvonalon járható kerékpárútvonalra szervezett programját!

<
+ + + + + + + + + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás