HuDeEn
Ön a 4287182 látogatónk

Hírek városunkról

2017. szeptember 11.
Reformáció500: Lutherstadt-Wittenberg Békéscsabával is együtt ünnepelt

Békéscsaba németországi testvérvárosában, Lutherstadt-Wittenbergben hónapok óta minden a reformáció fél évezredes jubileumáról szól. Szeptember első hétvégéjén a település külföldi partnereit látta vendégül az évforduló kapcsán, amelyre meghívást kapott városunk is.

Az ünnepségsorozat súlyát mutatja, hogy ezúttal mintegy húsz főből álló delegációt vártak Békéscsabáról. A Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes tanácsnok által vezetett küldöttségben helyet kaptak önkormányzati képviselők, a külkapcsolatokért felelős bizottság tagjai, a helyi protestáns felekezetetek lelkészei, az evangélikus iskola, a német nemzetiségi önkormányzat és civil szervezetek delegáltjai.

 A külföldi testvérvárosok képviselőit a wittenbergi városháza impozáns termében köszöntötték a vendéglátók, az ünnepi beszédek utáni fogadáson pedig kötetlen formában folytatódott az ünneplés. Az évfordulós programsorozat sokszínűségét mutatja, hogy a testvérvárosok hétvégéjén többek között az egykori wittenbergi börtönben berendezett avantgard képzőművészeti tárlatra és dzsesszkoncertre is szólt a meghívó. A békéscsabaiak megtekintették a reformáció helyszínein keresztül vezető túraútvonalon kialakított installációkat, amelyek az 1517-es események mai korra gyakorolt hatását hivatottak bemutatni.

A békéscsabai önkormányzat nevében Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes tanácsnok nemcsak köszöntőt mondott, hanem üzenetet is írt Wittenberg reformációi emlékkönyvébe. És bár a 2017. esztendő vége felé közelítünk, az ünneplés jövőre is folytatódik: 2018-ban Békéscsaba ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját, amelyre Magyarországra várja majd saját testvérvárosait, így a németországi Luherstadt-Wittenberg delegációját is.

<
+ + + + + + + + + + + + + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás