HuDeEn
Ön a 4283990 látogatónk

Hírek

2016. október 17.
Folytatódnak az '56-os Emlékév programjai
A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és '56-os Emlékbizottsága által szervezett '56-os programsorozat ezen héten további eseményekkel folytatódik, amelynek középpontjában a 60 évvel ezelőtt történtek bemutatása, méltó megörökítése áll.
I.
A Békés Megyei Könyvtár előadóterme zsúfolásig telt a Szabad(ság)egyetem I. előadásán, amikor Fekete Pál, városunk díszpolgára beszélt a forradalom előzményeiről, békéscsabai vonatkozásairól.
A sorozat folytatódik: 2016. október 20-án, csütörtökön 17.00 órától Szabó László, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium történelemtanára tart előadást "Az év embere - bizalom, önismeret, 1956" címmel. Szabó László az ifjú tanárnemzedék tehetséges képviselője, aki többek közt az évfordulóra készített kiadvány írója, szerkesztője, tervezője. A cím az Time magazin által, 1957-ben kikiáltott év embere választás eredményére utal. A választ tudjuk: a magyar forradalmár volt 1956-ban  a "Man of the year" - az Év Embere elismerés viselője, de hogy miként jeleníti ezt meg a történelemtanár, azt csütörtökön megtudhatják a könyvtárba látogatók.
II.
Az önkormányzat és az Emlékbizottság három emléktábla elhelyezésével tiszteleg az évforduló kapcsán. Ezek közül az első a Petőfi Utcai Általános Iskolában, az ott működött Forradalmi Harci Csapatnak és hősiességének állít emléket. A 2016. október 21-én, pénteken 10.00 órakor kezdődő eseményen Szekeres István mond avató beszédet, aki nemzetőrként vett részt a forradalomban Békéscsabán, illetve röpcédulákat terjesztett. Egy év börtönbüntetést kapott, 3 évre felfüggesztve. 1963-ban a Repülőtiszti Iskola növendékei közül sorállományba helyezték át ’56-os előélete miatt, majd le is szerelték. 1995-ben rehabilitálták és főhadnaggyá léptették elő.      
III.
2016. október 23-án Békéscsabán öt (!) kiemelt program várja a megemlékezőket.
 
10.00 órától a Békéscsabai Jókai Színház kezdeményezésére - a forradalom óta eltelt 60 évet szimbolizáló -  60 lépéssel juthatunk el a Szent István térről a színház épületéig, ahol Fekete Pál alakja elevenedik meg a rövid emléksétán résztvevők előtt.
 
11.00 órától a Nagy Imre téren kerül sor a hagyományos ünnepségre, ahol a "Csak a hősöknek és mártíroknak van igazuk" címmel a Békéscsabai Jókai Színház mutatja be ünnepi műsorát. A békéscsabai eseményeket feldolgozó összeállítást megelőzően Vantara Gyula országgyűlési képviselő mondje el ünnepi beszédét. A koszorúk elhelyezését, mécseseket gyújtását követően az 56-os Emlékszoba avatására kerül sor.
A 12.00 órakor kezdődő esemény során Fekete Pál avató beszédét követően megismerhetjük a Kazinczy Ferenc Általános Iskola Csabai utcai épületegységében kialakított kiállítóhelyet, amely Vánsza Pál és a Békés Megyei POFOSZ gyűjteményét tartalmazza.       
 
16.00 órától a Munkácsy Mihály Múzeum "Elnyomás és szabadság - Megemlékezés az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról" című kiállítás megnyitójára kerül sor.
 
18.00 órakor kezdődik a Csabagyöngye Kulturális Központ hangverseny termében Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Díszünnepsége, ahol Szarvas Péter polgármester ünnepi köszöntőjét követően átadásra kerülnek az 56-os Emlékérmek. A 17 elismerésben részesülő aktív szereplője, hőse, majd elszenvedője volt a sorsfordító eseményeknek. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar különleges, a csodálatos 13 nap hangulatát megidéző műsorral teszi emlékezetessé a gálaestet. A Liszt Ferenc-díjas Gál Tamás vezényletével Beethoven: Egmont-nyitány, V. Sors Szimfónia és Erkel Ferenc: Bánk Bán - Hazám, hazám... művei csendülnek fel.   
  
Természetesen az önkormányzati koordináción túl számos szervezet, intézmény csatlakozott a megemlékezésekhez. Így mutatja be a forradalommal kapcsolatos  a Békéstáji Művészeti Társaság a művészet eszközeivel Hommage á '56 kiállításán, október 21-én, 16.00 órától. Másnap, október 22-én, szintén 16 órától a "Forradalom és színház (1956-2016, Békéscsaba) címmmel ősbemutató előadásra kerül sor a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában.
kicsi-1956_citylight_117x175cm.jpg     kicsi-56_tabla_A3_.jpg    kicsi-56_tabla_A3_2.jpg
Kapcsolódó tartalmak:

icon1956_fuzet_13_vilagos.pdf (6913 KByte)

Add a Facebook-hoz

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás