HuDeEn
Ön a 4289761 látogatónk

Hírek

2011. január 31.
Közgyűlési döntések
Január 28-án tartotta soros ülését Békéscsaba önkormányzatának közgyűlése.

Erősebb védőhálót sző a város

 Rendkívüli gyermekvédelmi támogatással, új elemként iskolakezdési támogatással és a felsőfokú tanulmányokat támogató segéllyel szeretné az eddigieknél jobban segíteni a rászoruló családokat a város – olvasható a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló rendeletben, amelyről január végén tárgyalt a közgyűlés.

A tartós munkanélküliség, a növekvő árak sok esetben azoknak a családoknak a teherbíró képességét  is próbára teszik, amelyek pár évvel, pár hónappal ezelőtt még fedezni tudták a közüzemi számlákat, az iskolakezdés vagy a felsőfokú tanulmányok költségeit. Országszerte megfigyelhető a hátrányos helyzetű rétegek egyre erőteljesebb és egyre gyorsabb leszakadása. A város a családok terheinek részbeni átvállalásával igyekszik a gyermekek, fiatalok veszélyeztetettségét megelőzni, a helyi védőhálót megerősíteni, ezért minél gyorsabban próbál reagálni a mindennapi élethelyzetekre, és enyhít a rendelet korábbi szigorán.

 

368 ember közfoglalkoztatására pályázik Békéscsaba

 A közfoglalkoztatás eddigi rendszerét január elsejétől a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program váltotta fel, amelynek keretében a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pályázatot hirdetett meg rövid és hosszabb távú közfoglalkoztatásra. A közgyűlés januárban döntött arról, hogy Békéscsaba háromszáz fő rövidebb és hatvan fő hosszabb ideig történő közfoglalkoztatásának támogatására, valamint nyolc közfoglalkoztatás-szervező féléves foglalkoztatására nyújt be pályázatot.

A rövidebb időtartam ebben az esetben azt jelenti, hogy a bérpótló juttatásra jogosultakat napi négyórás munkaidőben legalább kettő, de legfeljebb négy hónapig lehet foglalkoztatni a minimálbér időarányos részéért, tehát négy órában a feléért. Az önkormányzat háromszáz ember négy hónapig történő foglalkoztatását pályázta meg, az önrész itt 2,7 millió forint, a támogatási összeg több mint 52 millió forint lehet. A hosszabb időtartam minimum kettő, maximum tizenkét hónapos, legalább napi hatórás foglalkoztatást jelent, a támogatási arány hetventől száz százalékig terjedhet. A város hatvan ember – február elseje és november harmincadika között történő – nyolcórás foglalkoztatására pályázik, legfeljebb 19,3 millió forintos önrésszel és legalább 44,8 milliós támogatási összeggel. Közfoglalkoztatás-szervezőket március elseje és augusztus harmincegyedike között szeretnének alkalmazni napi nyolc órában, a tervezett önerő itt 1,8 millió forint, az elnyerhető támogatás 6,3 millió forint.

A közgyűlésen Takács Péter úgy vélte, jó volt a korábbi közfoglalkoztatási rendszer, amelynek keretében a jelenleginél többen dolgozhattak napi nyolc órában. Mint mondta, a négyórás minimálbéres munka egyáltalán nem biztosít megélhetést. Dr. Tőgye Ildikó osztályvezető megjegyezte: ma már nem az önkormányzat, hanem a munkaügyi központ határozza meg, hogy a rendelkezésre álló keretből hány embert, és hány órában lehet foglalkoztatni. Herczeg Tamás szerint az előző Út a munkába program valójában nem vezette vissza az embereket a munka világába. Végül Vantara Gyula rávilágított, hogy a kormány hosszú távon nem ideiglenes megoldásokkal, hanem új munkahelyek teremtésével szeretné megoldani ezt a kérdést.

 A vízdíjon spórolunk, a közlekedésen egyelőre nem

 Vantara Gyula a januári közgyűlés végén bejelentette, hogy egy kormánydöntés alapján mentesülnek a vízszennyezéssel kapcsolatos bírság megfizetése alól azok a települések, amelyeknél folyamatban van a szennyvíztisztító telep megépítése. Békéscsaba ezzel a döntéssel 214 millió forint megfizetése alól mentesül, ha ez nincs, akkor köbméterenként mintegy száz forinttal kellett volna emelni a vízdíjat.

A polgármester beszámolt arról is, hogy egyeztetett dr. Fónagy Jánossal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával a közösségi közlekedés támogatásának arányaival kapcsolatban. 2011-ben az állami költségvetés országosan 35,2 milliárd forinttal támogatja a közösségi közlekedést, ebből 32 milliárdot kap Budapest, a maradékon több mint száz település osztozhat, beleértve Békéscsabát is. Az államtitkár jelezte, hogy idén kívánják bevezetni a MÁV és Volán olyan egyesített formáját, amelyben az eddig különálló társaságok kiegészítik egymást, többek közt a menetrendet és az irányítási rendszer tagoltságát illetően. Vantara Gyula elmondta, hogy tavasszal új személyszállítási törvényt nyújtanak be, amelyben szét kívánják választani a szociálpolitikát és a közlekedéspolitikát. A cél egy hosszútávon finanszírozható, egységes, minőségi, és arányos közösségi közlekedési rendszer kialakítása.

 Még mindig nincs kivitelező

Újabb, gyorsított közbeszerzési eljárás az Agora-projektben

 Három milliós bírság kiszabásáról és a közbeszerzés előző körének érvénytelenítéséről határozott a Közbeszerzési Döntőbizottság a békéscsabai Agora-projekt komplex kivitelezése kapcsán. A régi épület bontási és az új multifunkcionális közösségi központ építési munkálatait tartalmazó nyílt tender korábbi harmadik helyezettje, az EnerGas Kft. kezdeményezte azt a jogorvoslati eljárást, amelynek eredményeként megszületett az elmarasztaló döntőbizottsági határozat. Az önkormányzat bírósági úton is kérhetett volna felülvizsgálatot, de a pályázati forrás nagyságrendjére és a kivitelezési határidőkre való tekintettel a várhatóan elhúzódó pereskedés helyett egy újabb, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárás indításáról döntött a közgyűlés. Hrabovszki György (MSZP) a hivatalos közbeszerzési tanácsadó, vagyis a Darázs és Társai Ügyvédi Iroda felelősségének felülvizsgálatát követelte felszólalásában, amelyre reagálva Vantara Gyula polgármester elmondta, hogy nem szakmai hiba vagy figyelmetlenség vezetett a jelenlegi helyzethez. Ahogy fogalmazott: - Egyes érdekkörök érthetetlen törekvései nyomán szinte minden hasonló közbeszerzést megtámadnak, talán nem véletlen, hogy többek között a tatabányai Agora-projekt is ugyanebben a cipőben jár. A polgármester a hatályos közbeszerzési törvény hiányosságait is a kialakult helyzet egyik fő okaként említette. Az új közbeszerzés kiírásával párhuzamosan az önkormányzat ismét kérvénnyel fordul a támogató szervhez a kivitelezési határidő módosítására vonatkozóan, amelyre várhatóan egy hónapon belül érkezik válasz. A közbeszerzési bizottság határozatában kiszabott három milliós bírság mellett az önkormányzat további 900.000 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére is köteles.

 Elismerésekről zárt ajtók mögött

Zárt ülésen osztották ki a Békéscsaba kultúrájáért és sportjáért kitüntetéseket

 Banner Zoltán művészettörténészt, Ancsinné Laurinyecz Katalin világbajnok kézilabdakapust, valamint a Bereczkiné Harangozó Ildikó és Petrovszki Pál edzőpárost részesítette rangos elismerésben a város közgyűlése. A szatmárnémeti születésű Banner Zoltán a „Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetést kapta, aki íróként és előadóművészként is tevékenyen öregbítette városunk hírnevét, színesítette a megyeszékhely kulturális életét. A bölcsész végzettségű kultúrguru tanársegédkedett a Kolozsvári Egyetemen, volt minisztériumi főelőadó, több irodalmi-művészeti hetilap szerkesztőjeként tevékenykedett, dolgozott a békéscsabai Munkácsi Mihály Múzeum osztályvezetőjeként is és egészen 1997-ig vezette a csabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékét. Ezer fölé tehető különböző műfajú írásainak (cikk, tanulmány, esszé, vers) száma, amely mellett 39 önálló kötete is megjelent. 2004-ben kapta meg a Magyar Köztársaság Érdemkereszt Arany fokozatát, 2007-ben pedig a Móra Ferenc-díjat vehetett át.

„Békéscsaba Sportjáért” kitüntetésben részesült a Bereczkiné Harangozó Ildikó és Petrovszki Pál nevével fémjelzett edzőkollektíva, amelynek munkássága nyomán több korosztály tehetsége érhetett el számos hazai és nemzetközi sikert a torna világában. A város sportéletének egyik legendás alakja, Ancsin Mihályné Laurinyecz Katalin is hasonló elismerésben részesült, aki a kézilabda történetének első hivatalos világbajnokságán védte a győztes magyar válogatott kapuját. Az 1949-ben világbajnoki címet szerző Kati néni mindösszesen 40 éven keresztül szolgálta odaadóan és eredményesen városunk egyik legsikeresebb sportágát.

 Közmunkaprogram és csomópont-átépítések

Több pályázatról döntött a csabai képviselőtestület

 A városi közgyűlés döntésének értelmében Békéscsaba is pályázik a Munkaerő-piaci Alapból finanszírozott Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében igényelhető támogatásokra. A rövid határidőre való tekintettel január 17-én benyújtott egyik pályázat értelmében – amelyhez később csatolják a testületi döntés dokumentációját – összesen 60 fő közmunkás foglalkoztatását tervezik az idei év februárjától egészen novemberig hosszú távú közmunka keretében. Ezen pályázat kapcsán mintegy 45 milliós támogatási összeg mellett a város 19,3 milliós önerővel járul hozzá a közfoglalkoztatás megvalósításához. Emellett további 300 közmunkás rövid időtartamú - négy órás munkaidőben, négy hónapig – foglalkoztatását is tervezik, amelyre vonatkozóan január 31-én nyújtottak be pályázatot. A támogatás összege ez esetben több mint 52 millió forint lehet, amelyet nyertes pályázat esetén 2,7 milliós önerővel egészít ki az önkormányzat.

A belváros balesetveszélyes közlekedési csomópontjainak átépítését célozza az a szintén megpályázott tender, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából hirdetett a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ. A közgyűlés döntése értelmében a Bánszky utca–Derkovics sori és a Bajza utca–Árpád sori ikercsomópont jelzőlámpás csomóponttá alakítására pályázik az önkormányzat, amelyhez 12,3 milliós önerőt kell biztosítania a 2011-es költségvetésben. A közel 41 milliós összköltségű fejlesztés a belvárosi rehabilitáció kapcsán kiadott építési engedély egyik feltétele volt.

 Veszteségkiegyenlítés

17 milliós önkormányzati hozzájárulás a Körös Volán Zrt. tavalyi deficitjéhez

 A Körös Volán Zrt. tavalyi veszteségeinek kiegyenlítését célzó önkormányzati támogatás összegéről is döntés született a képviselőtestület legutóbbi ülésén. Dr. Ferenczi Attila (FIDESZ) képviselő, mint a társaság tavalyi gazdálkodását vizsgáló eseti bizottság elnöke elmondta, hogy a közlekedési közszolgáltató kivételesen takarékos költségvetése valóban indokolttá teszi az önkormányzati kompenzáció megítélését: - A veszteség elsődleges oka a továbbra is az utasok számának és az állami támogatás mértékének folyamatos csökkenése, valamint az üzemanyagárak növekedése – pontosított Szarvas Péter vezérigazgató. A szolgáltató által igényelt 34,5 milliós 2010-es veszteségkiegyenlítési összeg helyett végül 17 milliós hozzájárulást javasolt a bizottság, melyet elfogadott a testület. Vantara Gyula polgármester hozzátette, hogy a társaság idei gazdálkodása kapcsán összesen mintegy 100 milliós veszteséggel lehet számolni, amelynek kiegyenlítésére 70 millió forint többletforrást biztosítanak a város 2011-es költségvetésében.

 Debreceni nyomdászcég települ Békéscsabára

Előszerződés a Balassa utcai ipari csarnok bérbeadásáról

 Hosszabb távon 70 új csabai munkahelyet eredményezhet az a bérleti előszerződés, melynek véglegesítésére a közgyűlés legutóbbi ülésén kapott felhatalmazást a megyeszékhely polgármestere. Vantara Gyula tájékoztatásából kiderült, hogy a debreceni illetőségű Schwaben Consulting Bt. nyomdaipari raktározás és kereskedelem céljából venné bérbe a több, mint 3000 négyzetméteres Balassa utcai csarnokot, éves szinten mintegy 40 milliós bevételhez juttatva az önkormányzatot. A polgármester örömtelinek nevezte a kezdeti időszakban 20 munkavállalót alkalmazó cég jelentkezését, amely tovább öregbítheti a hagyományosan erős csabai nyomdaipar hírnevét. A város első embere leszögezte, hogy az Északi Ipartelep fejlesztésével kapcsolatos korábbi célkitűzéseknek megfelelően a bérbeadás bevételeit teljes egészében a város adósságainak törlesztésére fordítják majd.

 

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
Add a Facebook-hoz


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás