HuDeEn
Ön a 4161801 látogatónk

Csaba hídjai

Az első csabai kőhíd

 Csabai eleink 1777-re megásták a nagy kanálist, a mai Élővíz-csatornát. Az egyetlen út Gyula felé a kanálison át vezetett. Erre ácsolták az egyetlen „jármos” fahidat, amely lovas kocsik számára is alkalmas volt a vízen túli átkelésre. A néhányszor valószínűleg felújított híd közel száz éven át szolgált, amíg Sztraka Ernő községi mérnök elkészítette a téglaboltozatos, 7,5 méteres nyílású, 6 méter útszélességű kőhíd tervét, amelyet 1875 évben avattak fel. Mivel még a fahíd idejében épült két jármos fahíd –egyik a Széchenyi ligetnél, a másik a Békési útnál a mai zsilip helyén -, az új hídnak a köznyelvbe „kőhíd” lett a neve.

Negyedszázad múltával olyan nagy lett a lovas kocsi forgalom, amely már veszélyeztette a gyalogjárdán a kétoldali közlekedést, ezért Haviár Lajos királyi főmérnök terve alapján a hidat kiszélesítették és vaskorláttal látták el.

A látványos vöröstéglás boltíves Sztraka- híd 110 évig szolgálta a „Körösi” átkelést, amikor 1984 évben a nagy teherforgalom miatt erősebb és szélesebb betonhíddá épült át. Az egykor  látványos híd robosztus és szürke lett. Ha az erősebb híd eredeti formáját megőrizve épült volna meg, a mai napig a régi idők hangulatát adná vissza.

 

A ligeti vashíd

 

A csabai kanálisként megásott folyóvíz második jármos hídját a Széchenyi liget bejárata előtt ácsolták össze. Erősebb, stabilabb híddá Sztarka Ernő terve szerint épült meg a hangulatos vaslemeztartós, téglahídfős, fapadlós burkolatú híd. Építése 1879-ben 11.600 pengő költséget igényelt . A város legszebb hídját is elérte a végzete, lebontották és helyébe 1962-ben ugyan új, teherbíróbb vasbeton híd épült , de elvesztette látványos szépségét, melyet az utókor ma már csak régi képeslapokon csodálhat meg. Reméljük, hogy eljön az idő, amikor felvetődik a híd eredeti formájával egyező újraépítése.

Gécs Béla írása

 

 

<
+ + + + + + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás