HuDeEn
Ön a 4161801 látogatónk

Evangélikus Rudolf Főgimnázium

A BÉKÉSCSABAI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM

 

 

A neocopf iskola Alpár Ignác tervei szerint 1899-ben épült. A kétemeletes épület főhomlokzatának timpanonos középrizalitját tört profilú gúla tetőkupola koronázza

 

Az iskolát 1855-ban alapították, először még algimnáziumi rangban. Az első épület egy kicsi, nádfedeles ház volt, ami sem felszereltségben sem méreteiben nem felelt meg a felnövekvő nemzet taníttatási igényeinek.

Megoldást csak egy új épület jelenthetett, aminek terveivel Sztraka Ernő mérnököt bízták meg. Ekkor bővült ki a békéscsabai iskola épülete könyvtárral, rajzteremmel. Továbbá szertárakat és hivatali szobát is kapott az iskola.

1895-ben napirendre került az algimnázium főgimnáziummá fejlesztése. Azonban az épületet akkorra már nagy népszerűségnek örvendett, egyre több diákja révén az iskola ismét kinőtte falait.

Ezután egy teljesen új épület felépítése mellett döntött a képviselő-testület, aminek megtervezését Alpár Ignácra bízták. Tervei alapján a korához képest is modern és monumentális neocopf épület született, ami máig nagyban befolyásolja Békéscsaba város központjának látképét.

1901-ben megérkezett a már nagyon várt ajándék Ferenc József osztrák császár és magyar királytól: az iskola névadójának, Rudolf trónörökösnek olajfestésű arcképe, valamint az udvari múzeumokban őrzött természettudományi és műtörténeti tárgyakból összeállított gazdag gyűjtemény. Innentől kezdve az iskolát Rudolf Főgimnáziumnak nevezték.

Az államosítás után a korábbi, Habsburgokra utaló név használata szóba sem jöhetett, a gimnázium névadója a mártírrá kikiáltott Rózsa Ferenc lett, Innentől Kezdve negyvenkét évig az Állami Rózsa Ferenc Gimnázium nevet viselte.

A rendszerváltás után a szocializmus megszűntével az evangélikus egyház visszakapta eredeti épületét, ahol az Evangélikus Gimnáziumot újra kívánta szervezni. Emiatt szükségessé vált a gimnáziumnak egy új helyet keresni.

1994. szeptember 5-én költözött a mostani új helyére, a Békéscsabai Nagysándor József laktanyából átalakított iskolába.

(Az iskola Szeberényi téri új épülete, az egyik legfiatalabb és legkorszerűbb Békéscsabán)

  

A Gimnázium néhány neves diákja:

Az iskola érdekessége, hogy padjait több jelentős magyar személyiség is koptatta, mint például Gyóni Géza s a parasztpolitikus Áchim L. András, aki Békéscsabán indította el radikális reformokat követelő parasztpártját.

További neves diákok:

Boros János fizikus

Gulyás Sándor festőművész

Vidovszky Béla festőművész

Mazán László festőművész

Schéner Mihályt festőművész

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás