HuDeEn
Ön a 4288507 látogatónk

Jókai Színház

JÓKAI SZÍNHÁZ

 

 

1877-ben épült Halmai Andor tervei szerint. Az 1913-ban Spiegel és Englert tervei szerinti belső átalakítás a bejárati homlokzati szakaszt is módosította. 1961-ben elsősorban belső átalakítás történt. Az 1990-92 évi főhomlokzat felújítás eltüntette az 1913 évi bejárati átalakítás nyomait és eklektikus portikusz épült elé. Az egyemeletes épület emeleti teremsorának közepén vigadó bálterem van, kariatidás, lizénás belső architektúrával. 640 személyes nézőtere íves karzattal épült.

 

A békéscsabai színjátszás otthona - a Jókai Színház

 

Békéscsabán 1840 óta rendeznek színi előadásokat, kezdetben csak vándorszínészek léptek fel a község nagyobb épületeiben.

 

Az akkoriban Vigardának vagy Vigadónak nevezett békéscsabai színházépületet 1877-1879 között építették a városiak közadakozásából. Az épület és a hozzá tartozó impozáns udvar terveit Halmay Andor építész készítette, a munkálatokat Sztraka Ernő városi mérnök irányította. Az eklektikus stílusú Jókai Színház az Andrássy úti sétálóutcán kapott helyet a Fiume Szálló mellett.

 

A színház állóhelyekkel együtt 600 férőhelyes nézőtérrel rendelkezett, állandó társulata 1954-től működik.

 

Az 1879. március 8-án ünnepélyesen megnyitott Jókai Színház épületét 1912-ben átalakították és kibővítették. A színháztér 630 férőhelyesre bővült, ruhatár büfé és nemdohányzó rész került benne kialakításra. A színpad méreteit is megnövelték, zsinórpadlással és süllyesztővel szerelték fel. A felújítási munkálatok a központi gázfűtés bevezetésére és a világítás modernizálására is kiterjedt. A munkálatok Wagner József vezetésével és Spiegel Frigyes - Englerth Károly építészpáros tervei alapján zajlott.

 

Akkoriban a Vigadó kiemelkedő szerepet töltött be a város kulturális életében. Az aranyozott velencei metszett tükrökkel és intarziás parkettával díszített terem előadóestek, koncertek, bálok és estélyeket helyszínéül szolgált.

 

1953-ban az Apolló mozit áthelyezték a Vigadóba, ennek következtében két év alatt teljesen tönkrement. Ezután ugyan ismét a színházé lett a terem, de csak festőműhelyként majd próbateremként használták.

 A kilencvenes évek közepén komplex felújító munkálatok vették kezdetüket, melynek során a Vigadó visszanyerte egykori ragyogását, a megújult színházterem 420 fő befogadására képes.

 

A színháznak 1954-ig nem volt állandó társulata, az akkoriban működő magántársulatok szerződtek a várossal egy-egy, vagy egy-két évadra, így a szereplőgárdát és a vezetők állandóan váltották egymást. Ezután az akkori Népművelési Minisztérium békéscsabai székhellyel, Békés Megyei Jókai Színház elnevezéssel színházat létesített. 2012. január 1-je óta a színház átkerült Békéscsaba Megyei Jogú Városhoz, így neve is Békéscsabai Jókai Színház lett.
 

Az idők során számos híresség, például Feke PálFésűs NellyFink Forgács KálmánKóti ÁrpádFodor Zsóka, Gáspár Tibor, Karinthy MártonKovács LajosPelsőczy László, Körtvélyessy ZsoltLengyel FerencR. Kárpáti PéterSarlai ImreSzéplaky EndreSas JózsefTallós RitaVárnagy KatalinTóth RolandSánta László, valamint a 2008-as évben Dobó Kata, valamint Oszter Sándor is a társulat tagjai közé tartozott.

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás