HuDeEn
Ön a 4288513 látogatónk

Sörfesztivál és Csülökparádé

SÖRFESZTIVÁL ÉS CSÜLÖKPARÁDÉ

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé 2001 óta kerül megrendezésre Békéscsaba városában. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvény mára az ország egyik legnagyobb és leglátogatottabb sörfesztiválja és egyetlen csülökparádéja.

Kezdetben sörfesztiválként indult a rendezvény, majd a fogyasztói igényeknek megfelelve és a szervezők törekvéseinek köszönhetően csülökparádéval bővült a 2007-es esztendő során.

A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás népszerűsítése; Békéscsaba városának, Békés megyének, a Dél-Alföldi térségnek és egyben Magyarországnak a turisztikai kínálatának bővítése; a kisüzemi házi sörfőzdék megismertetése és piacra jutásuknak elősegítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása, a magyar sertés termékek előtérbe helyezése. A fesztiválon egyedülálló módon az országban csak csapolt söröket kóstolhatnak meg a látogatók és mindezt igényes, egyedi 1 literes korsókban és 0,6 literes pintes poharakban tehetik meg. A lelkiismeretes munkának köszönhetően évről évre egyre több fajta csapolt sört kínálnak a látogatóknak, az utóbbi években a kínálat meghaladta a százat, ami nem csak az országban, de a világon is egyedülálló csapolt sör kínálatot tekintve. A sörhöz kiválóan illő csülök a rendezvény másik főszereplője. A szombati napokon csülökpörkölt főzőversenyt rendeznek több mint 100 csapat részvételével, ahol családi-, baráti társaságok bizonyíthatják, hogy ki hogyan bánik a fakanállal. Az elkészült ételeket minden évben neves zsűri bírálja Prohászka Béla Venesz-Díjas mesterszakács vezetésével, aki egyben a rendezvény gasztronómiai házigazdája is.

A rendezvényen évről évre a magyar zenei élet nagyágyúi lépnek színpadra, akik élő koncertjeikkel kápráztatják el a népes közönséget.

A fesztivállal egy időben kerül megrendezésre a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal hívtak  életre még Békés Megye Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár néven. Ezen a népszerű kísérőrendezvényen Békéscsaba és Békés megye jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel mutatkoztak be a helyi termelőktől kezdve a nagy múltú gyártókig azok, akik fontosnak tartják, hogy megismertessék a látogatókkal a helyi élelmiszeripari és egyéb kézműves termékeket.

Két év során a kiállítás sokat fejlődött, így 2013-ban már a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár néven került megrendezésre. Azon cégeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek, termelőknek, kézműveseknek, népművelőknek kínálnak megjelenési lehetőséget, akik hajlandók bemutatni az általuk létrehozott vagy ápolt helyi értékeket, és szeretnénk ezzel ismertségüket növelni.

Mindezeket együttvéve elmondható, hogy a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé olyan egyedi hangulatot áraszt magából, amelyet szívesen élnek át újra és újra a fesztivál vendégei.

 

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé a 2001-es esztendőben került első alkalommal megrendezésre Békéscsabán. Magyarországon már 2001-ben is szerveztek olyan jellegű fesztivált, ahol a sör volt a főszereplő, mégis a Csabai Sörfesztivál lett mára az ország legnagyobb és leglátogatottabb sörfesztiválja és egyetlen csülökparádéja. Mára nem csak Békéscsaba, de a régió, az ország kiemelt gasztronómiai rendezvénye, az országos rendezvénynaptárban kiemelkedő eseménynek számít.

     Az első fesztiválon pár ezer látogató fordult meg, mára 50.-60.000 látogató választja ezt az eseményt a nyár elején. A látogatók számának növekedésével a rendezvény területe is megváltozott: egy 2.500 m2-es sörsátorból indult mára több mint 20.000m2-en fogadja a vendégeket a rendezvény. Látogatóink nem csak belföldről, hanem a környező országok településeiről is érkeznek, ezzel növelve a térség vendégéjszakáinak számát is, hiszen Békéscsaba és a szomszédos települések szállásai ebben az időszakban mind megtelnek vendégekkel.  A főszervezők céljai évek óta változatlanok: a kulturált sörfogyasztás népszerűsítése – azaz csak igényes, a fesztivál logójával ellátott üvegkorsóban fogyasztható a folyékony kenyér - ; a kisüzemi házi sörfőzdék piacra jutásának segítése, termékeik népszerűsítése; a magyar sertéshús fogyasztásának népszerűsítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása.

De a legfontosabb, hogy a fesztivál egy olyan érték Békéscsaba lakossága és városa, az egész Dél-alföldi régió és Magyarország számára, amire mindenki büszke lehet. 

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás