HuDeEn
Ön a 4288479 látogatónk

Városi bérház

VÁROSI BÉRHÁZ


 

Városi bérház, Szent István tér 10. Egyemeletes, neoreneszánsz stílusú, utcai homlokzata dús vakolatarchitektúrával. Tornácos udvari homlokzattal, reprezentatív kapualj és lépcsőház. Épült 1885-ben Regdon S. tervei szerint.

Békés-Csaba második bérházát 1885-ben építette a Közbirtokossági Testület a Főtére, a Katolikus templommal szemben a volt jegyzői szolgálati lakások helyén.

Gécs Béla helytörténész szerint lépcsőházat a vizes talaj miatt négy méter mélyen kellett alapozni és még hatméteres cölöpök leverésére is szükség volt.

A neoreneszánsz egyemeletes, gazdagon díszített épületet Regdon Sándor aradi építész tervezte, és 123 ezer pengős költséggel épült.

Az emeleten bérlakások a földszinten üzletek kaptak helyet. Érdekesség, hogy az épületet úgy tájolták, hogy a szimmetria tengelye pont egybeesik a katolikus templom tengelyével.

A jelenlegi 99 millió forintos felújítás alkalmával a külső homlokzatokat az eredeti állapot szerint állítják vissza, és az épület belül is teljesen megújul. A homlokzaton utólagos falszigetelés készül. A homlokzat helyreállítása a meglévő ajtók, ablakok felújítása mellett új nyílászárók beépítését is szükségessé teszi. Az épület átadása 2013. május végére várható.

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás