2018. február 19. Hétfő,  Zsuzsanna
 
 

Programajánló

2017. október 18 - 2017. november 23
Csabai Wagner József képi emlékezete

Munkácsy Mihály Múzeum
5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 9.
Kapcsolattartó: Ván Hajnalka
Tel.: +36 66 323 377
E-mail: mmm@bmmi.hu
Web: www.munkacsy.hu

A Munkácsy Mihály Múzeum a Békés Megyei Könyvtárral együttműködve 2017. október 18 - november 23-ig mutatja be a Csabai Wagner József képi emlékezete c. időszaki kiállítást a könyvtár Lipták Pál Termében.
A tárlat megnyitó ünnepségére október 18-án 17.00 órai kezdettel a Békés Megyei Könyvtárban kerül sor.

Az október 18.,  festészet napjára nyíló tárlat a múzeum épületének kivitelezőjére Csabai Wagner Józsefre (Mezőberény, 1888 – Mezőtúr, 1967) emlékezik, aki ötven év halt meg és felváltva építészi karrierjét, festőnek állt. A sors furcsa fintora és méltó örököseként, a kiállítás a Békés Megyei Könyvtár régi épületében lesz látható, ott, abban az ún. Urszinyi-házban, melyet a festő édesapja épített.

A tárlaton szerepel majd a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményében fellelhető alkotásainak java: korai festménye, három akvarellje, két pasztellje és két tusrajza. A művek jellemzően egy korszakból valóak, a művész mezőtúri alkotói időszakából, kivéve, a festményt, mely korai korszakának terméke. Ez a mű ritkaságszámba megy, hiszen Csabai Wagner a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után ugyan büszkén vállalta csabaiságát, de mivel műtermét Pesten tartotta fenn, így csak ez az egy, 1927-es datálású képe került az itthoni gyűjteménybe.

A művészeteket kedvelők és a helytörténet felé érdeklődők számára külön érdekesség, hogy a könyvtár által összeállított, náluk megtalálható kötetek mellett, a múzeumnak 2007-ban felajánlott Csabai Wagner József 117 darabos könyvgyűjteményéből egy válogatás is látható lesz.

<
+ +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!
 
   DOCUFOX