HuDeEn
Ön a 3423195 látogatónk

Cigánka

A cigánka speciális békéscsabai disznóvágásos terméknek számít, amelynek nem ismerjük magyar elnevezését. Ezt az ételt a környék más településein nem ismerik, Békéscsabán is csak az első világháború után kezdték készíteni. Ez azzal bizonyítható, hogy a békéscsabai szlovákok az első világháborúig a vér mellett a májat sem fogyasztották, és erre még jól emlékeztek a Dedinszky Gyula munkájában szereplő adatközlők is. Régebben a sertésmájat mindig a macskának adták, ugyanis a padláson vagy a kamrában tárolt sózott hús, szalonna mellé tették el, hogy a macska ne az értékes húsból egye, hanem a májból. Természetesen, ahol egyszerre több hízót vágtak le, ott még így is maradt, ezért ezeket sokszor a kolduló cigányasszonyoknak adták oda. A disznóvágások alkalmával gyakran megjelentek és a csabaiak a májat adták oda a cigányasszonynak, a cigánkának. Valószínűleg az étel elnevezése és eredete innen származik.

Elkészítéséhez először a nyers sertésmájat aprítják fel húsdarálóval, majd hozzáadnak a májnál kevesebb mennyiségű, fűszerezett kolbászhúst, egy kevés abált szalonnát, apróra vágott nyers vöröshagymát és beleütnek egy tojást is. Dedinszky munkájából arról is van információ, hogy néhány háznál szokás volt még a kész masszába néhány darab burgonyát reszelni, mások kevés rizst tettek még bele. Fűszerezése nagyon egyszerű, csak sóval és borssal ízesítik. A jól összedolgozott masszát kisebb adagokban (körülbelül egy merőkanálnyi) tették a tenyérnyi nagyságúra felvágott hájhártya-darabokra, majd becsomagolták. A kis táskák töltött káposzta formájúak lettek, de annál valamennyivel alacsonyabbak, éppen ezért májas táskának is lehetne hívni. Sütve fogyasztják. Régen kemencébe, ma már sütőben sütik. Nyersen, hideg helyen sokáig képes elállni.     

<
+ +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás