HuDeEn
Ön a 4161800 látogatónk

A békéscsabai István malom

Az István Malom 1853-ban épült, mely az 1930-as években az ország vezető, napjainkban az ország második legnagyobb gőzmalma. 1914 óta viseli jelenlegi nevét.

Rosenthal Márton, gyulai szappanos és gyertyaöntő vette át 1872-ben. Lebontatta és új malmot épített. Két, hétszáz lóerő teljesítményű gőzgépet állított be. Tizenöt molnár alkalmazásával indult el a gőzmalom, napi termelés 16 vagon finomliszt volt.

 A Rosenthal Márton Rt. gőzmalom volt az első malom, amely leghamarabb nőtt ki a kisipari keretek közül. Két évtized múltán az épület tovább bővült és a közepére tornyot emeltek. Teljesítménye tovább növekedett, a piaci lehetőségeket kihasználva 9638 tonna lisztet értékesített. 1895-ben már 180 ezer mázsa búzát őröltek, ebből 25 ezer mázsa finomlisztet szállítottak nyugati országokba.

1915 márciusában tragédia történt: lisztrobbanás következtében a malom kigyulladt. Újjáépítésekor ötemeletes lisztraktárral és gabonasilóval bővítették.

A Rosenthal Gőzmalom Rt-t az alapító fiai, Adolf és Ignác emelték a hazai malomipar legmodernebb üzletévé, országosan a legjobb hírű malomként tartották számon. A privatizáció lett a malom végezete. 150 éves működés után leszerelve üresen áll - a monumentális épületben a csend honol.

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás