HuDeEn
Ön a 4161801 látogatónk

Urszinyi-Beliczey-kúria

A klasszicista kúriát a szepsi Urs2:iny család építtette az 1840-es évek második felében A család feje, Ursziny Andor tehetős középbirtokos volt Csabán, 1860-ban már 403 kat. hold földbirtokkal rendelkezett. A régi nemesi család sarja ügyvédként, uradalmi ügyvédként, 1849-ben Csaba főbírájaként működött, 1861-ben a vármegye másodalispánja lett. Belvárosi családi kúriaként működött az épület, melyben főként telente tartózkodott a család.

A kúriát a családtól bajczay Beliczey Rudolf vásárolta meg az 1890-es években, az egykori országgyűlési képviselő néhány átalakítás' végzett az épületen. A Nyitra vármegyei nemesi família tagja tehetős középbirtokosként 517 kat. hold birtokkal rendelkezett a városhatárban. 1907-ben bekövetkezett halálakor - gyermeke nem lévén - a kúriát unokaöccsének fia, Beliczey Géza örökölte, aki 1912-ben a Békésvármegyei Gazdasági Egylet elnöke, 1913-ban Békéscsaba országgyűlési képviselője lett, 1927-től mint felsőházi tag képviselte a várost.

A II. világháború után a kúriát államosították, és többféle célra használták. Volt egészségügyi intézmény, majd a Gabonaipari Vállalat irodáit alakították ki benne, majd egy Rt. tulajdonába került, mely szintén irodaházként hasznosította. A műemléki védelem alatt álló épület jelenleg elhanyagolt állapotban áll. Angolparkja elvadult és elhanyagolt állapotban látható.

<
+ +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás