HuDeEn
Ön a 4159778 látogatónk

Urszinyi-ház

Az épület Békéscsaba Megyei Jogú Város tulajdona, a Békés Megyei Könyvtár vagyonkezelésében előadóteremként, közösségi térként funkcionál.

Az épületben Szemian Sámuel (1827-1891) lakott, aki Békéscsaba hivatalnoka volt 40 éven át, majd jegyző, főjegyző. A későbbi tulajdonos, özv. Urszinyi Dezsőné (7-1914), végrendeletében gyermekotthon létesítése céljából a városra hagyta a házat, de az épület dr. Berthóty István polgármester, majd dr. Jánossy Gyula polgármester lakásává lett. Az 1949-ben megszervezett körzeti könyvtár ebben az épületben kapott helyet, azóta könyvtári célokat szolgál az épület a megyei könyvtár részeként.

„A téglaburkolatos eklektikus homlokzatú épület főhomlokzata öt tengelyes, a sima kváderezésü pilasztcrckkcl szegélyezett rizalitként kiképzett szélső mezőkben kettős ablakokkal. A tipikus parasztpolgár házaktól nem csak a szimmetria, hanem az ablakok íves záródása és a timpanonszerüen megtört szemöldök- párkányokkal koronázott ablakkeretezés és főpárkány átlagosnál lényegesen igényesebb kialakítása különbözteti meg." (Békéscsaba Megyei Jogú Város építészeti örökségvédelmi hatástanulmánya 2005 - A   helyi építészeti örökség egyedi értékei. )              


Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás