HuDeEn
Ön a 4160405 látogatónk

A Balassi Táncegyüttes tevékenysége

A Balassi Táncegyüttes 1947-ben a Békéscsabai Iparos Tanonciskolában székelő, „Árpád” cserkészcsapat, regős rajaként kezdte tevékenységét. Alapítója  Gécs Jenő szabómester, cserkésztiszt, aki 1970-ig irányította, igazgatta működését. A cserkészszövetség 1948-as betiltása után vette fel az együttes a „Balassa”, illetve később a Balassi nevet.

 Első jelentősebb szereplés 1949-ben volt a Budapesten megrendezett Világifjúsági Találkozón, ahol Born Miklós: Viharsarki táncok c. koreográfiáját mutatták be. A bemutató eredménye az első külföldi fellépés Ausztriában, a Bécsi Zeneakadémián. Ezt követően szinte majd minden európai országban, de azon túl Algériában, Izraelben és Japánban is turnézott. Megalakulásától részese az országos szakmai élvonalnak. A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán folyamatosan kiválóan minősült, ezért megkapta a Martin Szövetség Örökösen Kiváló Együttes díját. Külföldi és belföldi fesztiválokon számos, jelentős díjat nyert. Utánpótlását  Hétpróbás Néptánciskolája biztosítja.

Az alapító táncosok közt már ott találjuk Born Miklóst, aki 1948-tól az 1991-es nyugdíjba vonulásáig volt az együttes művészeti vezetője, koreográfusa. 

Nyugdíjas éveit is aktívan tölti. A Balassi Táncegyüttes "Őszülő halánték" Senior csoportját vezeti. Több évtizedes magas színvonalú munkájáért Életfa-díjban részesült.

A művészeti irányítást 1990 januárjától Mlinár Pál vette át, aki 1964-től táncosa az együttesnek, később Born Miklós asszisztense. Nevéhez fűződik az utánpótlást nevelő néptánciskola és a Rábai Gyermektáncegyüttes megalakítása 1975-ben. Tíz éves (1979-89) salgótarjáni (Nógrád Táncegyüttes) tevékenységét követően tért haza mestere hívószavára. Örökös Aranysarkantyús Táncos a Népművészet Ifjú Mestere, Csokonai-díjas koreográfus.

Az együttes mindenkori repertoárját kifogástalan folklorisztikai tudással készített koreográfiák alkotják, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletben mutatnak be. Kaleidoszkópszerű műsor-összeállításaiban megtaláljuk a Magyarországon élő nemzetiségiek táncait is. Az előadásokat, hagyományos parasztzenét játszó zenekar teszi teljessé.

<
+ +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás