HuDeEn
Ön a 4161801 látogatónk

Munkácsy Mihály művészeti öröksége

„Munkácsy Mihály hazánk és Békéscsaba legismertebb és egyik legelismertebb festőtehetsége. Még életében festőfejedelemmé vált, aki beutazta a világot. Munkácsy Mihály neve nem csupán érték Békéscsabának, hanem az egyik legértékesebb „Csabaikumunk”.” – Szarvas Péter

Nem Békéscsabán született, nem itt vált híressé, de munkásságát nagyon meghatározta városunkban eltöltött gyermekévei. Mélyről küzdötte fel magát, asztalos legényből híres festő lett, aki hatalmas vásznaival az egész világot meghódította. 

Városunk számos helyen őrzi a gyermekkorát itt töltő festőgéniusz emlékét. 1900. május 11-én elsőként neveznek el utcát Munkácsyról. 1901. május 2-án a Munkácsy utca 14. számú ház falán, ahol Lang György asztalosmestere lakott, emléktáblát avatnak, mely ünnepségen özvegye is részt vett. 1940-ben újabb emléktáblát avatnak (Lang-portán emelt házon), majd 10 évvel később teret neveznek el a festőgéniuszról. A néhány éve interaktív módon felújított múzeum 1951-ben vette fel Munkácsy nevét és egy emlékszoba kialakításával is tiszteleg a művész előtt, ahol emléktárgyak, eredeti dokumentumok, emléklapok, személyes használati tárgyak, temetésének emlékei és számos festménye kapott helyet.

Három helyszínen található bronz mellszobra: A Munkácsy Mihály Múzeum előtt, az emlékszobában és a Szoborsétányon.

Emléktábla őrzi emlékét a Városháza udvarán és a Fiume szálló falán, ahol az egyik legutolsó látogatását örökíti meg egy felirat.

A Munkácsy Emlékház 1994-ben nyitotta meg kapuit, ahol első csabai éjszakáját, majd gyermekéletének utolsó boldog hónapjait töltötte. Itt 21 eredeti kép reprezentálja alkotói korszakait.

A város díszpolgára lett, a posztumusz kitüntetett tiszteletére 2014. december 19-én délelőtt rendeztek ünnepséget a városháza dísztermében és ez alkalomból kisfilm is készült.

<
+ +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás