HuDeEn
Ön a 4289758 látogatónk

Rell Lajos oktatás és kultúra szervező munkássága

Nógrád megyében, Zomboron született 1874-ben, édesapja tanító volt. Losoncon, valamint Szarvason járt gimnáziumba, majd 1893-tól a budapesti egyetemen tanult. Tanári végzettséget irodalomból, magyar és latin nyelvből szerzett. 1897-ben Kolozsvárott, gróf Bethlen Ödön családjánál nevelőként, a helyi Református Kollégiumban tanítóként dolgozott.

Kiemelkedő szerepet töltött be Békéscsaba közéletében, 1912 és 1916 között az Aurora Kör alelnöke, 1907-től 1913-ig a Békéscsabai Múzeum-Egyesület titkára volt. Nevéhez fűződik még a Munkácsy Mihály Múzeum felépítésével kapcsolatos teendők szervezése, irányítása, az első kiállítások rendezése, a múzeum igazgatása.

1898-ban lett a csabai evangélikus gimnázium tanára, majd 1916-ban az igazgatója. Pályája kezdetén hozta létre az iskolai könyvtárat, valamint a fiatalok támogatására az Önképzőkört.

Új pedagógiai áramlatok elméletei iránt is érdeklődött.

Számos önálló könyv, tanulmány szerzője volt, illetve helyi újságokba, folyóiratokba rendszeresen írt cikkeket. Egyik legfontosabb munkája A békéscsabai múzeum, amely 1914-ben jelent meg.

Munkája elismeréseként tanügyi főtanácsosi kitüntetésben részesült.

Igazgatósága alatt a legismertebb tanárokat alkalmazta, ezzel hozzájárult a csabai színvonalas oktatás megteremtéséhez. Munkásságához köthető az is, hogy megfelelő technikai feltételek biztosításával bevezette a biológiai, fizikai és kémiai gyakorlatokat.

<
+
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás