HuDeEn
Ön a 4236388 látogatónk

Munkácsy Emlékház

Munkácsy Emlékház                                             Munkácsy Emlékház emblémája

5600 Békéscsaba, Gyulai út 5.
Tel.: 66/442-080
E-mail: munkacsyhaz@mail.globonet.hu
www.ifihaz.hu/m_bcsaba.php

Nyitva tartás:
Szezonon kívül: IX. 1-től V. 31-ig
Keddtől péntekig: 9.00 – 17.00 óráig
Szombaton: 9.00 – 17.00 óráig
Vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon zárva

Szezonban: VI. 01-től IX. 30-ig
Keddtől vasárnapig: 10.00 – 18.00 óráig
Hétfőn és ünnepnapokon zárva

Belépőjegyek:

• Felnőtt látogatók, külföldi állampolgárok: 600 Ft
• Diákok, nyugdíjasok, nagycsaládosok, 20 fő feletti csoportok: 300 Ft
• 6 év alatt, 70 év felett, pedagógusok, NKÖM, ICOMOS és újságíró igazolvánnyal rendelkezők, sérült embertársaink és kísérőik: 0 Ft

1._kép.jpg

A Munkácsy Emlékházat 1994-ben, Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulója tiszteletére nyitotta meg Békéscsaba város vezetősége. Négy teremben 21 eredeti Munkácsy festmény - a Magyar Nemzeti Galéria letétje – mutatja be a mester korai képeitől, a realista népi életképein, a párizsi enteriőrjein, portréin, a vallásos képeihez készült vázlatain keresztül alkotói korszakait.

Az épület az 1840-es években Steiner Jakab és felesége - Munkácsy édesanyjának testvére  - Reök Sarolta otthonának épült. Náluk vendégeskedett 1852-ben a városba került árva fiú. Itt töltötte utolsó boldog gyermek perceit, kis húgával játszva. Itt érte őket a végzetes rablótámadás, amely következtében elhunyt szeretett nagynénje. Reök István, a gyámja asztalos inasnak íratta.

2._kép.jpg

A házat a kisnemesi rangú Omaszta család lakta 1854-től 1950-ig. Az államosításkor kimenekített bútoraikat, tárgyaikat az evangélikus egyház megőrizte és kölcsönadta a kiállítás kiegészítésére. Így a 19. század lakáskultúrájából is ízelítőt kap a látogató.

3._kép.jpg

A hányatott sorsú épület – volt tejbegyűjtő, pártház, lakások – országosan jegyzett műemlék, a többszöri, szakszerű felújításnak köszönhetően megőrizte a vidéki klasszicista kúria jellegét. 12 helyisége a kiállítás helyszíne. Két terem alatt pince húzódik, akol borklub működik, illetve hangulatos borkóstolókat rendeznek.

 10.JPG

Szabadtéri programokra alkalmas a nagy, füves udvar és a keleti oldalon, az eredeti angolparkból megmaradt néhány nemes fát is bemutathatnak. A hátsó épületben korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki, ahol Munkácsy Mihály művészetét, a 19. század nemesi-polgári életmódját dolgozzák fel élményszerűen, az óvodás korosztálytól kezdve egészen a szépkorúakig.

Tíz éve a Békéscsabai Kulturális Központ részeként működik a ház, így közművelődési tevékenységet is folytatnak - kamarakoncertekkel, könyvbemutatókkal, gyermekprogramokkal, táborokkal várják a közönséget, továbbá kiscsoportokat, szakköröket is működtetnek. Kortárs képzőművészeket bemutató sorozatuk: a Munkácsy-díjasok kiállítása. Minden év márciusának utolsó csütörtök-péntekén rendezik meg műemlékvédelmi konferenciájukat, a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját.

5._kép.jpg

A kiállítóhely nagy sikerrel csatlakozott a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvénysorozathoz. Ötven hét nyitva tartással, akadálymentesített környezetben, tízezer látogatót fogadnak évente.

<
+ + + + + + + +
>
A nagyobb méretben való megtekintéshez, kérjük kattintson a képre!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás